Ελλάδα- Γαλλία- Συμμαχία;
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι εκτιμήσεις ότι ακόμα και οι Γάλλοι, που ήταν πρόθυμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια της Ελλάδας από τότε που ξέσπασε η κρίση, έχουν αρχίσει να κουράζονται. Ο Ζαν Πωλ Γκοζέ δεν το διαψεύδει.
"«Η Γαλλία έχει αποδείξει τη φιλία και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα. Είχαμε ζητήσει από τις γαλλικές τράπεζες που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να τα κρατήσουν, ακόμα και όταν οι άλλοι προσπαθούσαν να τα ξεφορτωθούν. Και σήμερα οι γαλλικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία διατηρούν τα ελληνικά ομόλογα. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, αυτό συμβαίνει γιατί καλούμαστε πλέον να πληρώσουμε τον λογαριασμό με τον κίνδυνο υποβάθμισης των γαλλικών τραπεζών, με φήμες για κινδύνους που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών και ιταλικών ομολόγων από γαλλικές τράπεζες. Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη».
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά κάνει λόγο για επικίνδυνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο αισιοδοξεί:
«Τις τελευταίες ημέρες βλέπω ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κοινοβουλευτικής επικύρωσης χωρίς μείζονα προβλήματα, τα πράγματα προχωρούν. Και έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόκειται να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα νομοθετικής πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων, που θα είναι συμβατά με την υπάρχουσα συνθήκη».
Το «αυστηρό σενάριο»
Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει «απολύτως βέβαιη» ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Τί γίνεται όμως στη συνέχεια; Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, προτείνει το δικό του σενάριο για τη συνέχεια, για το οποίο, αν χρειαστεί, δεν διστάζει να διαφωνήσει ακόμα και με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας στο Στρασβούργο:
«Θέλουμε Ένωση Σταθερότητας και όχι Ένωση Χρεών. Πρέπει να μπει φρένο χρέους στα εθνικά συντάγματα. Πρέπει να διατηρήσουμε τα διαφορετικά επιτόκια, τα οποία από μόνα τους αποτελούν φρένο χρέους και στο σημείο αυτό έχω διαφορετική άποψη από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Για την περίπτωση που μία χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών, χρειαζόμαστε επίσης ένα δίκαιο ελεγχόμενης πτώχευσης, ακριβώς επειδή θέλουμε να κρατήσουμε τη χώρα αυτή στην ευρωζώνη. Και τέλος χρειαζόμαστε ένα πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας, με αυτόματη επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες».