Παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση την οποία και θα λάβουν από το πακέτο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός, οι Έλληνες καταθέτες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι ίσως το πιο εγγυημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κρατικοποιήσει τις τράπεζες αλλά αντίθετα επιθυμεί την εξυγίανση τους και τη θωράκισή τους με «σκληρά» κεφάλαια.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μία καθαρή και πανηγυρική απάντηση υπέρ του ευρώ, το οποίο δέχεται έναν ασύμμετρο πόλεμο από οντότητες των αγορών.
Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται σε 13,5 χρόνια και το μέσο συνολικό επιτόκιο κάτω από το 5%, ενώ το όφελος από την επαναγορά ομολόγων αναμένεται να φτάσει τα 26 δισ. ευρώ και μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρωτοβουλία αυτή να ενισχυθεί και με νέα κεφάλαια. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν στην επιμήκυνση του χρέους με νέα 30ετή ομόλογα, αλλά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν θα εγγράψουν λογιστικές ζημιές όπως θα συμβεί ως ένα βαθμό με τις τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας (Μάρσαλ) υπέρ της Ελλάδας, αλλά τόνισε την ανάγκη να κινητοποιηθούν παράλληλα εθνικά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. Τέλος, ο υπουργός κάλεσε και πάλι τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να αντιληφθούν την προσπάθεια που γίνεται και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση.