• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες με άδειες τσέπες

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες με άδειες τσέπες

Δημοσίευση από Argosxolos »

Oι Έλληνες αθλητές ίσως αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία ανεξάρτητη από τις αθλητικές τους υποχρεώσεις, καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, οι κρατικές δαπάνες για τη χρηματοδότηση αθλητικών ενώσεων και ομίλων έχουν μειωθεί δραματικά από τις λαμπερές μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Την περίοδο εκείνη, η κυβέρνηση είχε ξοδέψει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ για την κατασκευή υπερπολυτελών σταδίων και εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η χρηματοδότηση των αθλητικών ενώσεων μειώθηκε από το 2009 έως το 2011 κατά 24%, φτάνοντας τα 40,4 εκατ. ευρώ.

Ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο, τα χρήματα που διατέθηκαν από το κράτος για τη χρηματοδότηση της Επιτροπής για την περίοδο 2009 - 2012 μειώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

"Οι αθλητές αναγκάζονται να σταματήσουν τις προπονήσεις γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά", δήλωσε στο Bloomberg η Στέλλα Λαζάρου Τσίγκα, πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης, στον οποίο ανήκουν οχτώ από τις πολίστριες που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σαγκάη.

Το παράδειγμα του Αθλητικού Ομίλου της Βουλιαγμένης είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις αθλητικές ενώσεις της χώρας.

"Το περασμένο έτος μειώσαμε το μπάτζετ και πρέπει να συνεχίσουμε τις μειώσεις", ανέφερε η κ. Λαζάρου. "Οι μειώσεις στους μισθούς των αθλητών και του προσωπικού ήταν ορισμένες από τις περικοπές που κάναμε. Όταν οι αθλητές αναγκάζονται να σταματήσουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, να βρουν μια άλλη δουλειά", υπογράμμισε η κ. Λαζάρου.

Την ίδια ώρα, πολλά από τα 22 στάδια που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, έχει μηδαμινά κέρδη, καθώς όλα τα σχέδια εκμετάλλευσης που εκπονήθηκαν έχουν ναυαγήσει.

Σύμφωνα με παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας, το γεγονός αυτό συμβολίζει τη λανθασμένη πολιτική που είχε ακολουθήσει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας σε αθλητές αντιπαραγωγικές θέσεις στο Δημόσιο, χρηματοδοτώντας οργανισμούς-φαντάσματα και αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

"Πρέπει να εξετάσουμε τους πακτωλούς χρημάτων που δόθηκαν κατά το παρελθόν στον ελληνικό αθλητισμό και αν είχαν τα ανάλογα αποτελέσματα", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής.

Επιστροφή στο “Αθλητισμός”