• Το Γνωρίζατε;
  • Η θανατική ποινή θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στον Κώδικα του βαβυλώνιου βασιλιά Χαμουραμπί τον 18ο αιώνα π.Χ.

  • Τελευταία νέα

Προβιοτικά: Τα βακτήρια – σύμμαχοι της καλής υγείας


Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένα περίπλοκο στη φύση του περιβάλλον και φιλοξενεί χιλιάδες τύπους βακτηρίων (βακτηριοειδή, εντεροβακτήρια, λακτοβάκιλος, στρεπτόκοκκος και σταφυλόκοκκος). O αριθμός των βακτηρίων του λεπτού εντέρου κυμαίνεται μέχρι τα 103 ανά γραμμάριο εντερικού περιεχομένου. Όλοι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα (παθογενείς και μη) αποτελούν την εντερική μικροχλωρίδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας για μία κατηγορία τροφίμων (π.χ. το γιαούρτι), που περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων (προβιοτικά βακτήρια), με στόχο την αύξηση του αριθμού τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε κυρίως στα οξυγαλακτικά βακτήρια (lactic acid bacteria) και συγκεκριμένα στους γαλακτοβάκιλλους, στους εντερόκοκκους και τα bifidobacteria. Η επιστημονική κοινότητα προτείνει σήμερα ότι για να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να μην είναι παθογενές.
-Να έχει αντοχή στις βάσεις και τα οξέα (είναι σημαντικό το προβιοτικό να διατηρεί τη βιωσιμότητά του κατά την έλευσή του από τη γαστρεντερική οδό).
-Να έχει την ικανότητα να παραμένει βιώσιμο κατά τη διάρκεια της περιόδου ημιζωής του τροφίμου.
-Να υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών και ανεπιθύμητες ενέργειες

Μερικές επιβεβαιωμένες ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών βακτηρίων στην υγεία (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ότι μειώνουν την καρκινογόνο δράση διάφορων μικροοργανισμών, ενισχύουν την άμυνα απέναντι στις μολύνσεις, ενισχύουν την άμυνα του γαστρεντερικού συστήματος απέναντι στις αλλεργικές αντιδράσεις και βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής των ασθενών, που υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οξυγαλακτικά βακτήρια έχουν συσχετιστεί με μολύνσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που μολύνθηκαν, είχαν σοβαρή υποκείμενη νόσο που τους προδιέθετε σε μόλυνση, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις οι γαλακτοβάκιλλοι ήταν επιβλαβείς λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών.

Βιομηχανική επεξεργασία των προβιοτικών τροφίμων και νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση των τροφίμων με προβιοτικά βακτήρια

Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται σε πλήθος καταναλωτικών προϊόντων (τρόφιμα, διατροφικά συμπληρώματα, φάρμακα) μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς. Η προβιοτική δράση τους εξαρτάται το είδος, το γένος και το στέλεχος του εκάστοτε βακτηρίου, από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στα τρόφιμα/τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα (μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλους μικροοργανισμούς), και από την ομάδα του πληθυσμού στην οποία απευθύνεται (κάποια προβιοτικά έχουν επίδραση μόνο στα βρέφη και τα παιδιά). Για να μπορούν να ενσωματωθούν στα καταναλωτικά προϊόντα τα στελέχη των οξυγαλακτικών βακτηρίων που θα επιλεχθούν, πρέπει να έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επεξεργασίας (παραγωγή του τροφίμου, μεταφορά και αποθήκευση) σε ένα περιβάλλον όχι τόσο αποστειρωμένο όπως το εργαστηριακό.

Πριν ενισχύσουν τα τρόφιμά τους με προβιοτικά βακτήρια, οι παραγωγοί πρέπει να έχουν αποκτήσει κυβερνητική έγκριση ότι τα στελέχη των προβιοτικών που έχουν επιλέξει είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως ασφαλή. Επιπρόσθετα στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη της κακής σήμανσης της συσκευασίας των τροφίμων που τα περιέχουν (για παράδειγμα πιθανοί ισχυρισμοί για οφέλη υγείας πρέπει να αφορούν το στέλεχος του προβιοτικού και όχι το τρόφιμο αυτό καθαυτό).

Θέματα προς μελλοντική διερεύνηση

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα σήμερα είναι σύμφωνη όσον αφορά την ευεργετική δράση των προβιοτικών βακτηρίων, μένει να ξεκαθαριστούν ακόμη κάποιοι τομείς όσον αφορά τις πιθανές εφαρμογές τους στη βιομηχανία τροφίμων. Συγκεκριμένα, η γενετική τροποποίηση των προβιοτικών βακτηρίων μάς δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις ευεργετικές τους δράσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους προσδίδονται καινούριες ιδιότητες. Αυτή η επίδραση θα ωφελούσε ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό, παρόλο που στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός σχετικά με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα. Τέλος, τα προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφορείς ενζύμων, εμβολίων ή αντιμικροβιακών φαρμάκων, λόγω της εστιασμένης δράσης τους στη γαστρεντερική οδό.

Προβολές: 253  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Πίσω ]


  • Άρθρα

Δημοσίευση Δίαιτα: Τα έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε για να χάσετε κιλά


Οι διάφορες δίαιτες εστιάζουν συνήθως στον περιορισμό των θερμίδων και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που δεν βοηθούν στο να χάσουμε κιλά και βάρος. Πολλές φορές όμως οι δίαιτες ξεχνούν να σημειώνουν ορισμένα πράγματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση ή επιτάχυνση του μεταβολισμού μας. Ιδού τα συνηθήστερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Δεν τρώτε αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είν ...

Προβολές: 14774  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Δίαιτα της NASA: Χάστε μέχρι 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!


Η δίαιτα της NASA είναι ουσιαστικά μια χημική δίαιτα. Λέγεται έτσι γιατί δίνει απώλεια βάρους μεγαλύτερη των 4 κιλών κάθε βδομάδα. Ουσιαστικά με τη δίαιτα αυτή χάνεις κιλά, γιατί υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε χημικά σοκ. Εκεί που είχες συνηθίσει τα τηγανητά και τα ροφήματα με πολλές θερμίδες, τα χάνεις και έτσι επέρχεται το σοκ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσεις, να επιταχύνεται ο μεταβολισμός και τέλος η ...

Προβολές: 12219  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Οι δέκα τροφές για μείωση βάρους και καύση λίπους


Μήλα
Τα μήλα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα και μάλιστα που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Κι αυτό γιατί κάθε μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, αλλά και πηκτίνη η οποία είναι ένα φυσικό στοιχείο καύσης λίπους. Τα μήλα δεν έχουν πολύ ζάχαρη ή θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για ισορροπημένη διατροφή για καύσεις και απώλεια βάρους.

Γιαούρτι
Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γιαούρτι είνα ...

Προβολές: 11555  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]

Δημοσίευση Συμφωνία αμέσως αλλιώς... GAME OVER


Τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση κρούει το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας την να λάβει τις αποφάσεις της «το ταχύτερο δυνατό».

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προ ...

Προβολές: 18189  •  Σχόλια: 0  •  Γράψτε σχόλια [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Καθολικές Ανακοινώσεις

Δημοσίευση κάντο γνωστό!!!


Μια νέα ενότητα προστέθηκε στην Αρχική σελίδα και την αρχική σελίδα του Forum. Ο τίτλος της "Αυτό το ήξερες;" βοηθείστε όλοι να την εμπλουτίσουμε με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που δεν είναι γνωστές στον ...

Προβολές: 7938  •  Σχόλια: 0  •  Δημιουργία απάντησης [ Διαβάστε τα όλα ]


  • Ποιος είναι online;
  • Συνολικά υπάρχουν 10 μέλη σε σύνδεση: 1 εγγεγραμμένο, 0 με απόκρυψη και 9 επισκέπτες (με βάση τα μέλη που ήταν ενεργά τα τελευταία 5 λεπτά)
    Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 415 την Σάβ 23 Νοέμ 2024, 07:49





  • Ρολόι

  • Αναζήτηση

  • Έναρξη Ιστοσελίδας
  • Online από: Σάβ. 27 Ιουν. 2009 για 16 Χρόνια 2 Μήνες και 24 Ημέρες


  • Κορυφαίος Συντάκτης

  • Νεότερα μέλη

  •  Γενέθλια
  • Συγχαρητήρια:
    piomeno alogo (40)

    Τις επόμενες 10 ημέρες
    Κανένα μέλος δεν έχει γενέθλια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

  •  Η Ομάδα μας

  • Στυλ Ιστοσελίδας


  • Ο Σύνδεσμος μας
  • Μη διστάσετε να συνδεθείτε με www.agrafos.gr . Χρησιμοποιήστε το ακόλουθο HTML:

    HTML:


    BBCode:


  • Ποιος ήταν εδώ;
  • Συνολικά υπήρχαν 373 χρήστες συνδεμένοιLFWWH_STATS_SEPARATOR 0 εγγεγραμμένοι, 0 με απόκρυψη, 4 bots και 369 επισκέπτες (με βάση τους ενεργούς χρήστες τις τελευταίες 24 ώρες)
    Περισσότεροι χρήστες σε σύνδεση 3982 μεταξύ Τρί. 21 Μάιος. 2024 και Τετ. 22 Μάιος. 2024


  • Όνομα μέλους:


    Κωδικός:


    Θυμήσου με

    Εγγραφή!


  • Ημερολόγιο
  • Σεπ. 2025
    Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    1 2 3 4 5 6
    7 8 9 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30

  • Φίλοι
  • Συνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Συνδεμένους

    Αποσυνδεμένοι
    Χωρίς φίλους Αποσυνδεμένους

  • Η ομάδα

  • Τυχαίο Μέλος

  • Σύνδεση:Τρί 14 Ιούλ 2009, 02:04
    Αναρτήσεις:0

  • Δημοσκόπιση
  • Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας;

    Είναι Πολύ καλή

    87%
    Είναι Καλή

    7%
    Είναι Μέτρια

    7%
    Ειναι Κακή

    Δεν υπάρχουν ψήφοι
    Είναι Χάλια

    Δεν υπάρχουν ψήφοι

    Σύνολο ψήφων : 15

    Προβολή θέματος


  • Στατιστικά
  • Σύνολα
    Συνολικές δημοσιεύσεις 7031
    Σύνολο θεμάτων 6813
    Σύνολο Ανακοινώσεων: 1
    Σύνολο Σημειώσεων: 33
    Σύνολο Συνημμένα: 3

    Θέματα ανά ημέρα: 1
    Δημοσιεύσεις ανά ημέρα: 1
    Χρήστες ανά ημέρα: 0
    Θέματα ανά χρήστη: 6
    Δημοσιεύσεις ανά χρήστη: 7
    Δημοσιεύσεις ανά θέμα: 1

    Σύνολο μελών 1074
    Το νεότερο μέλος μας Lazaidistheodosis

  • Τελευταία bots
  • Semrush [Bot]
    Σάβ 20 Σεπ 2025, 16:49